Yağ Aldırma (Liposuction)

Yağ Alma - Liposuction (Liposakşın) İstanbul Neo Estetik

Liposuction (Liposakşın - Yağ Aldırma) Ameliyatı ve Uygulamaları

Liposuction (Türkçe yazılışıyla; liposakşın), lipo (yağ) ve suction (emmek) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş ve vücuttan kanüller yardımıyla yağ alma işlemi anlamına gelen bir kelimedir. Liposakşında esas amaç zayıflama değil, zayıflamaya rağmen eritilemeyen bölgesel yağların alınarak vücut hatlarının düzeltilmesi ve orantılı bir hale getirilmesidir.

Kendimizde gördüğümüz ya da çevremizde duyduğumuz bir durumdur zayıflamaya rağmen bazı bölgelerde yağların erimemesi. Göbek, simit denilen karın yan bölgeleri ve basenler inatçı yağların birikme alanlarıdır. Diyet, düzenli ve ağır egzersizlere rağmen bazı bölgelerdeki yağlar bir türlü erimezler. İşte bu noktada liposakşın işlemi ile yağlar alınır, vücut hatlarını düzeltilerek daha zayıf ve fit bir kişi görüntüsü elde edilir.

Liposuction işlemi nasıl yapılır?

Öncelikle yağ alınacak bölgelere ulaşabilecek alanlardan, ortalama 4 mm’lik kesiler yapılır. Bu kesiler mümkünse iç çamaşırının içinde, ya da göbek deliği iç kısmında kalacak şekilde planlanarak, mümkün olabildiğince gizlenir.

Yağ alma işleminden önce yağ alınacak bölgede kanamanın az olması ve ameliyat sonrası daha az ağrı duyulması için işlem yapılacak alana özel bir serum verilir. Serumun içindeki ilaçların etkisinin ortaya çıkması için ortalama 15-20 dakika beklendikten sonra vakum etkisi sağlayan aspiratörlere bağlı liposakşın kanülleri yardımıyla yağlar çekilerek vücuttan alınır. Bunlar klasik liposakşın tekniğindeki aşamalardır. Titreşimli, ultrason ya da lazer enerjisinin kullanıldığı teknoloji yardımlı liposakşın tekniklerinde ameliyat aşamaları bazı farklılıklar gösterebilir.

Vaser ya da lipomatik teknikleri ile yağ alma işlemi nedir?

Vaser cihazı, yağ alma işlemi esnasında ultrasonik ses dalgaları yayarak yağ dokusunun daha hızlı parçalanmasını sağlarken, lipomatik cihazında ucunda mekanik titreşim olan kanüller yardımıyla yağ alınması sağlanmaktadır. Her iki teknikte aslında teknoloji yardımlı liposuction işlemine örnek olarak gösterilebilir çünkü bu cihazlar vasıtasıyla klasik liposuctiona oranla daha az travmatize edilerek daha hızlı şekilde yağ alınması mümkün olmaktadır. Bununla beraber uzun dönem ameliyat sonuçları açısından alternatif yağ alma tekniklerinin klasik liposakşından belirgin bir üstünlüğe sahip olduğunu kanıtlayan bilimsel çalışmalar ortaya konulamamıştır.

Liposuction işlemi ne kadar sürer?

Bu sorunun cevabını çok net olarak vermek mümkün değildir çünkü işlem yapılacak bölgenin sayısı, kullanılacak teknik, alınacak yağ miktarı ve dağılımı gibi farklı parametreler ameliyat süresini etkilemektedir. Ancak fikir vermesi adına karın bölgesinden ortalama 2 litre yağ alınacak bir hastanın ortalama ameliyat süresi 1,5 saat iken bunlara basenden yağ alınması eklendiğinde ortalama ameliyat süresi 2,5 saat civarı olmaktadır. Daha öncede söylediğimiz gibi bu süre hasta ve kullanılan tekniklerde bağlı değişkenlik gösterebilir.

Liposuction’da ne kadar yağ alınır?

Bu konu daha net olarak açıklığı kavuşmamıştır. Belli bir miktar üzerinde yağ alımı sonrası vücudun hemo dinamisinin (kan basıncı, nabzı, dokulara kan ulaşması gibi) bozulabildiği bir gerçektir. Hastalarda 5-6 litreden fazla yağ alınması durumunda hastalar ameliyat sonrası dönemde zorlanırlar. Bu yüzden, daha fazla yağ alınması düşünülen kişilerde iki seferde yağ alınmasının tamamlanması planlanabilir.

Bununla beraber ameliyat sonrası uygun bakım şartlarının sağlanması (yakın monitorize takip, kan verilmesi, oksijen desteği) durumunda beş litreden çok daha fazla yağ alınması da güvenle gerçekleştirilebilir.

Yağ embolisi ne demektir ve ne gibi sonuçlara neden olur?

Liposakşın işleminin doğası gereği, yağ dokusunu besleyen damarlar da bu işlem esnasında zarar görüp parçalanırlar. Bazen bu parçalanan damarlardan içeriye giren büyük hacimdeki yağ parçacıkları kan dolaşımına geçerek, damar da tıkanmaya neden olur ve komplikasyona yol açar. Bundan ötürü çok ender de olsa hayati risk meydana gelebilir.

Yağ aldırma işlemi ağrılı mıdır?

Doğruyu söylemek gerekirse, liposakşın işlemi ağrıya neden olan bir ameliyattır. Her ne kadar bazı hastalarımız ağrı eşiklerinin yüksek olmasına bağlı olarak daha az ağrı duysalar da yağ alma sonrası hiç ağrı olmayacağını söylemek çok mümkün değildir.

Hastanede kullanılan çok güçlü ağrı kesiciler hastalarımızın en çok ağrı duyacağı ameliyat sonrası ilk günde elimizdeki en güçlü silahlardır. İngilizce pain killer (ağrı katili) denilen bu güçlü ağrı kesicilerin kullanılması neredeyse ağrısız bir ameliyat sonrası dönem sağlar.

Yağ alınması sonrası şişlik ve morluklar neden olur ve ne kadar sürer?

Liposuction işleminde geniş bir vücut yüzeyinde çalışılmaktadır. Kanüllerin yağ dokusuna girdiği ve güçlü negatif basınçla yağların toplandığı düşünüldüğünde, bunun yol açtığı travmadan dolayı ödem artar. Ameliyat sonrası vücudun travmaya verdiği cevap nedeniyle bu şişlik artacak ancak günler, haftalar içinde azalarak kaybolacaktır.

Liposakşın işlemi esnasında yağ dokusunu besleyen kan damarlarından meydana gelen sızıntılara bağlı cilt altına kan sızar ve morluklar oluşur. Liposakşın işlemine başlamadan önce cerrahi alana verilen sıvıda bulunan ve damarların kasılarak büzüşmesini sağlayan ilaçlar bu kan sızmasını ve morlukları azaltacaktır.

Hastanın ameliyat sonrası hareketlenmesi ve ayağa kalması sonrası yerçekimi etkisiyle ameliyat sahasının alt kısmında sıvı toplanır. Hatta yüksek hacimde yağ alınan hastalarını bazılarında bu sıvılar dokular arasından geçerek cerrahi alanında altındaki vücut alanlarına da yayılmaktadır. Bundan dolayı, karın bölgesine liposakşın yapılacak bazı hastaların genital bölgelerinde de şişlikler meydana gelebilmektedir.

Ameliyatı takip eden 3 hafta içerisinde şişlik ve morluklar büyük oranda azalacaktır.

Yağ aldırma sonrası tartıda daha kilolu çıktım, neden acaba?

Liposakşın işleminden hemen sonra yukarıda yazılan nedenlerden dolayı hem lokal hem de genel olarak vücutta ödem meydana gelir. Eğer yağ alınacak miktarın az olduğu zayıf bir kişiyseniz (örneğin 1-1,5 litre yağ alınması planlanıyorsa) bu dönemde tartıda daha kilolu çıkmanız normaldir. Bu durum yağ alma işleminin sonucunun iyi olmadığı anlamına gelmez.

Liposakşın sonrası neden ve ne kadar süreyle korse kullanılır?

Ameliyat sonrası meydana gelecek olan ödemin sınırlandırılması ve ameliyat bölgesinin dalgalanma olmadan düzgün bir şekilde iyileşmesi için doktorunuz tarafından size korse giydirilecektir. Genellikle 3 hafta sürekli sonraki 3 hafta da akşamdan sabaha olmak üzere 1,5 aylık korse kullanımı ameliyat sonrası hızlı toparlanma ve iyi bir görünüm için yeterlidir.

Liposuction sonrası ne zaman işe dönebilirim?

Yine tahmin edileceği üzere burada kişisel farklılıklar olacaktır ancak ortalama 5-7 gün sonra normal gündelik ve iş hayatınıza dönebilirsiniz.


ANAHTAR KELİMELER: liposuction istanbulyağ aldırma, yağ alma, liposuction, istanbul liposakşın